windows server

Uitbreiden OS partitie Server 2022

Bij Windows Server 2022 liep ik tegen het probleem aan dat het uitbreiden van de C-partitie onmogelijk was. De binnen VMWare toegevoegde diskruimte kon niet worden toegepast voor het extenden van de C-partitie. Dit werd veroorzaakt door een recovery-partitie die achter de c-partitie op het volume was geplaatst.

Aangezien de recovery-partitie niets meer is dan een mogelijkheid om het OS terug naar default te krijgen, wat bij issues soortvan mogelijk is met een restore vanaf backups besloot ik deze te verwijderen. Hiervoor start je een elevated dos-prompt waarbinnen je diskpart opstart.

Uit het computer management scherm heb je al kunnen vaststellen dat het gaat om Disk 0. Binnen diskpart geef je dus eerst de opdracht:

select disk 0

Hierna vraag je de partities op:

list partition

Onze recovery partitie zie je hierin terug als nummer 4. We zien de * staan bij Partition 3 dus we proberen:

delete partition 4 override

Deze geeft echter de melding dat een argument niet juist is. “The arguments specified for this command are not valid. For more information on the command type: HELP DELETE PARTITION”

Wat diskpart wil is dat je partitie die je wil wegwouteren selecteert en daarna een delete partition opgeeft zonder het disknummer argument.

select partition 4
delete partition override

Als we vervolgens bij Disk management een rescan doen, zien we dat de vrije ruimte nu aangrenzend aan de C-partitie is. We kunnen nu wel een extend volume uitvoeren.