logo windows server

Office applicaties traag? HP LaserJet M101-M106

Op een omgeving hadden we ineens last van office processen (winword, excel, outlook) die ieder 10-15% cpu vraten. De fysieke laag was al snel uitgesloten, waarbij we er dus vanuit moesten gaan dat het binnen de VM iets was.

Windows updates waren reeds een week geleden geinstalleerd, dus daar werd niet meteen naar gekeken maar wel natuurlijk naar updates en programma installaties. Ook de print spooler was lokaal al herstart maar dat bracht geen oplossing.

Bij een controle van de printers viel op dat alle Konica Minolta en Brother printers als fabrikant HP hadden staan. Dit verhaal kwam me bekend voor van een bleepingcomputer artikel.

De oplossing? Het downloaden van PrintMetadataTroubleshooterX64.exe, deze vind je op de volgende pagina Download Microsoft Printer Metadata Troubleshooter Tool January 2024 from Official Microsoft Download Center.

Voer deze uit vanaf een elevated dosprompt en je probleem is binnen luttele seconden verdwenen.