ONKYO TX 8050 USB: now initializing

Na veel speel plezier zat ik ineens zonder geluid op mijn werkplek. Hoewel de ONKYO TX 8050 geen echt vintage materiaal is, had deze last van een ouderdomskwaaltje gekregen waar sommige reeksen van ONKYO last van hebben. Zowel NET als USB melden NOW INITIALIZING en schakelen de speakers niet in. De oorzaak zit in een slechte reeks prints waarop de DTS chip issues gaat geven.

onkyo tx 8050 dts chip now initializing

Er is zijn 2 manieren om weer leven in de brouwerij te krijgen:
1 een reset uitvoeren, druk tegelijk TUNING MODE + ON/STANDBY in, er verschijnt CLEAR in beeld en de versterker schakelt zichzelf uit.

2 de DTS chip warm stoken, in de hoop dat de soldeer zich weer contact gaat maken.

Natuurlijk had ik meteen optie 1 geprobeerd, maar dat hielp niet. Ik merkte echter dat het door het dakraam op mijn bureau erg warm werd. Aangezien ik deze zijde niet gebruikte heb ik daar de versterker neergezet, kap verwijderd en de betreffende printplaat (daar waar ook de UTP aansluiting op zit) los gemaakt en omgedraaid. De DTS chip zit namelijk aan de onderzijde.

onkyo tx 8050 dts board now initializing

Na een uur in de zon te hebben gebakken, heb ik de print weer ingebouwd en de 2 kabels die ik los had gemaakt weer bevestigd. Eenmaal aangesloten bleek hij weer te werken.

Mocht je dit met een heat-gun/verfafbrander doen, hanteer dan 2min op 200graden celcius. Je wil niet dat je de boel permanent om zeep helpt…

onkyo tx 8050 Pink Floyd High Hopes