Windows 11

Vandaag heeft Micosoft het nieuwe besturingssysteem Windows 11 uitgebracht. Windows 11 is de opvolger van, je raadt het al, Windows 10. Je kunt vanaf Windows 10 gratis upgraden naar 11 mits je systeem voldoet aan de systeemeisen. Daarbij wordt niet enkel gekeken naar RAM en CPU maar ook naar welke TPM versie je systeem ondersteunt.

Microsoft geeft aan dat je het beste vooraf kunt controleren op de volgende punten:

  • Je hebt een Windows 10-licentie.
  • Op je pc moet Windows 10 versie 2004 of hoger zijn geïnstalleerd om de installatieassistent te kunnen uitvoeren.
  • Je pc voldoet aan de Windows 11-apparaatspecificaties voor upgradevereisten en ondersteunde functies. Voor bepaalde functies is extra hardware vereist. We raden je ook aan de website van de fabrikant van je pc te bezoeken voor informatie over bijgewerkte stuurprogramma’s en compatibele hardware.
  • Je pc moet 9 GB vrije schijfruimte hebben om Windows 11 te kunnen downloaden.


Vanaf de volgende Microsoft pagina kun je een installatie bestand, of de volledige ISO file downloaden: Download Windows 11 (microsoft.com). Wanneer je de Windows 11 Installatie assistent gebruikt, geeft deze je de aanwijzing om eerst de PC-StatusControle-App te downloaden. Deze vind je op: https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=2169346.

Wanneer je de Windows 11 Installatie assistent gebruikt, geeft deze je de aanwijzing om eerst de PC-StatusControle-App te downloaden. Deze vind je op: https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=2169346 een Engelstalige variant staat op https://aka.ms/GetPCHealthCheckApp

Indien je over een oude TPM module beschikt in je systeem, een versie lager dan 2.0, zul je niet in de gelegenheid zijn om je systeem bij te werken naar Windows 11. Tevens is het zo dat niet alle alle processoren worden ondersteund. Van Intel worden de 8ste generatie Core processors en hoger ondersteund. Zo kan het dus zijn dat een prima functionerende PC, toch niet voldoet aan de eisen om Windows 11 te installeren.

Niet getreurd! Windows 10 zal nog t/m 2025 ondersteuning en updates krijgen!


Indien je toch een gokje wil wagen, op Github heeft iemand een script gepubliceerd waarmee je wél Windows 11 op je oudere systeem kunt installeren. Zie https://gist.github.com/AveYo/c74dc774a8fb81a332b5d65613187b15#file-skip_tpm_check_on_dynamic_update-cmd

Let op, de bovenstaande methode is op eigen risico. Op mijn Dell Optiplex 3020 was heb ik succesvol Windows 11 kunnen installeren, ondanks TPM versie 1.2 en een oude Core i5-4590T processor. Het Universal MediaCreationTool wrapper script detecteert, taal en editie van Windows 10 en past daar zijn operatie op aan. Ook past het script het register aan, zodat de CPU en TPM check overgeslagen worden.

Kijk niet verbaasd als je eerst ziet dat Windows 10 wordt gedownload, dit komt omdat de media creation tool van Windows 10 wordt gebruikt om de bestanden van Windows 11 te downloaden.Op een systeem dat wel voldoet, verschijnt het volgende scherm van de PC Health Check:

Vervolgens geeft de Windows 11 Installation Assistant ook aan dat je PC voldoet en je dus verder kunt met je installatie.

Stap 2 ging te vlot om een screenshot te maken 🙂

Enkele minuten later krijg je het nieuwe Windows 11 bureaublad te zien.