Problemen met de package manager van PFSense

Op enkele PFSense firewalls hebben we ervaren dat deze bij een update naar de nieuwe 21.xx releases alle packages kwijt waren. Ook was er geen mogelijkheid om packages te installeren via de GUI, daarbij kwam een melding dat “unable to retrieve package information”.

Via een SSH verbinding lukte het herinstallatie van de pkg manager eveneens niet. Dat kan theoretisch met:

pkg-static bootstrap -f

Als dat je een foutmelding geeft, waar de kans groot op is dat is dat “Shared object “libarchive.so.7” not found, required by “pkg”. In dit geval doe je eerst een downgrade van de PFSense naar de Previous Stable Version.

Zodra de update voltooid is, verbind je nogmaals met SSH en voer je het volgende commando in:

pkg-static install -f pkg

Ga daarbij akkoord met de vraag of je de package manager wil downgraden. Hiermee moet de package manager weer hersteld zijn… Installeer de gewenste packages opnieuw en overweeg om toch weer bij te werken naar de Latest Stable Version, waarschijnlijk was je upgrade stap in eerste instantie te groot.