Disk is RAW ipv NTFS

Een van mijn VM’s had problemen met opstarten. Een van de eerste zaken dit ik probeerde waren: bootrec /FixMbr, bootrec /FixBoot, bootrec /ScanOs en bootrec /RebuildBc, helaas ditmaal zonder succes.

Ook bij het opstarten vanaf de windows iso, werd de disk niet herkend. Zelfs bij het terugzetten van een full backup (veeam) van meerdere datums speelde dit probleem. Uiteindelijk heb ik er daarom toch maar voor gekozen om een nieuwe server in te richten.

Met de nieuwe server eenmaal in de lucht heb ik de disk van de origenele server aan de nieuwe VM gehangen. Daar zag ik dat de schijf een RAW partitie bevatte in plaats van de verwachtte NTFS partitie. Via ChkDsk was te constateren dat de schijf als NTFS werd herkend.

Nou zijn er enkele GUI Tools waarmee je RAW naar NTFS zou moeten kunnen omzetten, maar mijn oog viel op een artikel dat het had over het aanpassen van NTFS transaction log grootte.

chkdsk g: /l:65536 /f

Ben voorbereid dat het een poos kan duren, maar de disk zal worden nagegaan op fouten en deze zullen worden hersteld.

Uiteindelijk staat de disk als NTFS partitie in het schijfbeheer en kon er data van teruggehaald worden.