tech

Windows Server 2012 opschonen

Wanneer een Windows Server 2012 systeem wordt ingezet als terminal server, zal je hierop net als bij Windows Server 2008 willen kijken naar de tijdelijke bestanden die na verloop van tijd aanzienlijke ruimte kunnen innemen. Nu kun je de temporary internet files laten verwijderen via een Group Policy wanneer een gebruiker een venster sluit. Wat je ook kunt doen is de Disk Cleanup Manager gebruiken. Dit programma cleanmgr.exe kun je als beheerder eenmalig opstarten waarbij je een referentie set van taken meegeeft die worden opgeslagen om deze vervolgens via een script met regelmaat door de task scheduler te laten uitvoeren.

cleanmgr /sageset:1

Via <windows-key>+<R> voer je het commando “cleanmgr /sageset:1” uit. Er verschijnt een venster van de Clean Up Manager waarbij je aangeeft welke zaken je door deze opschoon-set wil laten aanpakken.

cleanmgr /sagerun:1

Vervolgens kun je het commando “cleanmgr /sagerun:1” gebruiken om via een Windows Script File deze taak geautomatiseerd uit te voeren.

Voorbeeld script-file

Open notepad en kopieer de vervolgens de onderstaande code erin:
Sla die bestand op als cleanup.wsf. Dit bestand kun je via de Task Scheduler vervolgens wekelijks laten uitvoeren.