proxmox logo

PROXMOX Windows guest backup/restore

Hoewel PROXMOX een backup server oplossing heeft, ben je daar vooral bij een Exchange Server gebonden aan file backups en geen application item backup (lees database terugzetten t.o.v. mailbox terugzetten). De handigste manier om backups te maken van Exchange Servers op PROXMOX is de methode via een Veeam Agent.

Wanneer je deze backup taak opzet en Veeam credentials van de guest voedt, zal deze de installatie van de Veeam Endpoint Backup software voor zijn rekening nemen.

Voor een full recovery van je Windows guest vm op basis van je Veeam Endpoint Backup, doe je er wijs aan om een Veeam Endpoint Recovery Media aan te maken. Hier dien je bij een full recovery vanaf de booten.

Je vind een Veeam.Endpoint.RecoveryMedia.exe in de c:\program files\Veeam\Endpoint Backup\ folder op je guest VM (uiteraard nadat je die endpoint backup geinstalleerd hebt). Mount tevens je Windows installatie media, daarvan worden zaken overgenomen in de VeeamRecoveryMedia_GuestVM-NAME.iso

Upload deze iso naar de iso bibliotheek op je PROXMOX host. Bij calamiteit moet je de betreffende guest vm hier vanaf opstarten.

Bare metal recovery

Bij calamiteit moet je de betreffende guest vm hier vanaf opstarten. Edit hiervoor de CD/DVD Drive van je PROXMOX vm.

Hierna pas je de Boot Order aan, dit werkt via drag en drop…

Start nu de VM op die je wil restoren. Daarbij hoef je enkel te kiezen voor Bare Metal Recovery en daarna de Veeam Recovery Media enkel te wijzen naar de locatie van je backup.

Exchange item recovery

Voor het herstel van Exchange items (lees mails, postvakken) heb je op je Veeam Backup & Recovery server een 64bit installatie van Outlook nodig. Hiermee worden PST of EML bestanden gegenereerd vanuit de Veeam Explorer for Microsoft Exchange.

Kies eerst voor Restore > Veeam Agent

Kies hierna voor Application Items restore gevolgd door Microsoft Exchange.

Vanuit hier is het een kwestie van kiezen wat je wil.