microserver unifi switch dreammachine

HPE MicroServer Gen8, de ideale homelab machine

Om wat te freubelen met WMWare, VM’s en Windows Server edities kun je niet zonder een systeem met bepaalde functionaliteit. De HPE Proliant MicroServer Gen8 is dan wel niet de nieuwste onder de zon, maar ondersteunt nog prima een installatie van VMWare vSphere 7u3 (HPE-Custom-AddOn_703.0.0.10.8.1-3). Verder is dit type Proliant in tegenstelling tot zijn grotere naamgenoten geen energieslurper en een stuk stiller.

microserver unifi switch dreammachine homelab

De Gen8 versie heeft in tegenstelling tot zijn opvolger, de Gen10, wel standaard een iLO aansluiting zonder meerprijs. Deze iLO aansluiting zorgt dat je via een browser gemakkelijk de console kunt overnemen van je server. Zonder dat je er dus een monitor, toetsenbord en muis aan hoeft te hangen.

Op de standaard MicroServer Gen10 is dit geen optie, daarvoor zou je al moeten gaan voor een MicroServer Gen10 plus. Ook moet je dan nog eens extra betalen voor de zogenaamde iLO enablement kit. Daar staat tegenover dat je als upgrade bij de Gen8 enkel kunt terugvallen op wat oudere low voltage Xeon processors, de Xeon 1220, 1240,1260 en 1265.

Mijn MicroServer Gen8 kwam standaard met een Intel Celeron processor met 2 cores, 4GB RAM en software raid. Deze was niet vooruit te branden. Dus heb ik via Amazon 2x 8GB compatible geheugen besteld en via serverhome.nl een SmartArray P410 raid controller en een Xeon E3-1240 v2.

Wat dat geheugen betreft. Het originele part-number voor een HPE SmartMemory module is 713752-081. Dat is een 8GB DDR3 1600Mhz Unbuffered ECC non registered memory module.

Met deze kleine upgrades kreeg mijn MicroServer nieuwe levensvreugde. De 1240 beschikt over 4 cores en heeft ook nog eens de mogelijkheid voor HyperThreading, de oude G1610T had slechts 2 cores zonder HT.

Ook de stap van software raid naar de P410 controller was een flinke qua snelheid. Opstarten van de VM’s is een stuk sneller nu een hardware raid controller het werk doet. Bijkomend voordeel van de P410 is dat deze zonder problemen de raid configuratie van de disks uitlas en mijn bestaand array dus herkende.

Mocht je zelf een homelab machine overwegen: zoek een Intel Xeon 1265L v2 of een Intel Xeon 1240L v2 processor erbij en investeer tevens in RAM en een raid controller. Je krijgt er geen spijt van!