Logo UI Unifi

DHCP issues na firmware update UniFi switches

In mijn netwerk maak ik gebruik van UniFi US-24-G1 en US-8 switches. Sinds een update zondag naar versie 5.76.6.13439 ervaarde ik DHCP issues. In eerste instantie voerde ik maar een herstart van de DHCP server uit, dat leek even effect te hebben, maar vanavond ervaarde ik wederom hetzelfde issue. Wel verbinding/link, maar er werd geen ip-adres verkregen.

Aangezien het probleem zowel bij draadloze als bedraade apparaten zichzelf uitte, waren de accesspoints niet verdacht. De switches hadden echter ook een firmware update gekregen en wel naar versie 5.76.6.13439. In de UniFi community wordt er door meerderen eenzelfde issue gemeld. Het niet kunnen verkrijgen van een IP-adres via DHCP in een infrastructuur van UniFi switches op nieuwe firmware in combinatie met een Windows Server met DHCP Server rol.

Tijd voor een rollback naar versie 5.64.8. Open je controller, ga naar devices en klik op de switch in kwestie. Onder instellingen heb je onder manage device de optie tot een custom upgrade. Deze optie kun je dus ook gebruiken om te downgraden. Voer hier de download link naar versie 5.64.8 in en klik op apply changes.

De volledige download url is:

https://dl.ui.com/unifi/firmware/US24P250/5.64.8.13083/US.bcm5334x_5.64.8+13083.210706.1047.bin

Na de downgrade naar deze vorige firmware versie is het verkrijgen van een IP-Adres via DHCP geen probleem meer.

update 1: er loopt inmiddels een thread in de UniFi Community waaruit mogelijk een oplossing volgt. Voor enige troubleshooting en opvragen van logging omtrend DHCP, open je een SSH sessie naar je switch. Telnet vandaar uit naar localhost (telnet localhost<enter>) en ga naar enable mode (en<enter>).

Er zijn 3 commando’s die je vervolgens van info voorzien:

show logging buffered
show ip dhcp snooping server
show ip dhcp snooping statistics

update 2: na het aanpassen van een optie genaamd DHCP Guarding (te vinden bij je netwerk instellingen), en enkele up- en weer downgrades, draai ik nu op de eerder genoemde laatste stable en heb ik geen DHCP issues meer. Mogelijk dat met een van de upgrdade of downgrade acties dan toch die DHCP Guarding zijn werk heeft gedaan, want deze had ik in een eerder stadium reeds geprobeerd, maar toen zonder effect…

update 3: mijn telefoon zat na enkele uren toch weer op 5G in plaats van op WiFi… Toch maar een toegestuurde Debug-firmware geinstalleerd… Op de door UniFi beschikbaar gestelde gk-dhcp-trace.13440 firmware lijkt alles stabiel te blijven.

update 4: Inmiddels is voor de switches firmware versie 5.76.13442 uitgebracht. Dit is een versie waarbij ik geen issues heb ervaren.