kruidnoten cheescake wendy steijvers-bergmans

Kruidnoten Cheescake

#kokenmetsteijvers is vandaag weer eens #bakkenmetbergmans. Aangezien de Sint in het land is ditmaal een cheesecake met een bodem van kruidnoten.

Aangezien je ook nog we eens een mandarijn in je schoen aantreft als de goedheiligman in het land is, toppen we deze af met een mandarijnen gelei.

We hebben nodig:

  • 100 gr margarine
  • 300gr Super Kruidnoten (Jumbo)
  • 2x bakje zuivelspread (Jumbo) 300gr
  • 2x kuipje mascarpone (Galbani) 250gr
  • 250gr witte basterdsuiker1 zakje vanille suiker
  • 4 eieren
  • 12 mandarijnen
  • 5 blaadjes gelatine
  • springvorm

Zet de oven alvast aan op 175graden en zet een pannetje op t vuur waarin je langzaam de margarine smelt. Maal of sla de kruidnoten heel fijn.Pak je springvorm en smeer de binnenkant van de ring in met boter. Doe bakpapier op de bodem en zet de vorm in elkaar. Meng de fijngemalen kruidnoten met de gesmolten boter en een eetlepel basterdsuiker en bedek hiermee de bodem van de vorm. Bak de bodem af in 10minuten en laat de oven afkoelen.

Doe vervolgens de zuivelspread en mascarpone in een kom en mix deze met de basterdsuiker, het zakje vanille en geraspte mandarijnen schil (ps gooi de mandarijnen zelf nog niet weg). Vervolgens mix je hier de eieren ook doorheen. Doe niet alle eieren ineens erin! Als je een lekker stevig mengsel hebt gemaakt doe je dit in de springvorm.

Zet de springvorm nu anderhalf uur in de oven op 120 graden. Zet vervolgens de oven uit en laat de cheesecake er nog een uur in staan. Haal daarna de cheesecake uit de oven en laat deze nog een uur afkoelen buiten de oven alvorens je deze in de koelkast wegzet. Bij het wegzetten GEEN folie over je vorm doen!

Ondertussen kun je de mandarijn gelei topping maken. Pers 12 mandarijnen en kook het sap kort. Doe het sap in een kom en voeg er naar smaak nog rasp van de mandarijnen schillen aan toe. Laat 5 gelatine blaadjes een vijftal minuten weken in water waarna je ze uitknijpt en aan het mandarijnen sap toevoegt. Het kan een uurtje of anderhalf duren voordat dit wat dikker wordt.

Als het sap wat ingedikt is, haal je de cheesecake even uit de koelkast en schenk je het dikke sap eroverheen. Versier de bovenkant nog met wat extra kruidnoten, die heb je vast nog wellicht liggen.