Veeam: Not an allowed static Ethernet Address bij restore

Bij een restore operatie van een Veeam agent backup naar een ESX host liep ik tegen de melding “Error Failed to publish VM SBS Error: xx:xx:xx:xx:xx:xx is not an allowed static Ethernet Address. It conflicten with VMware reserved MACs” aan. Dit issue blijkt voor te komen bij VM’s afkomstig van vSphere versie 5.1 of ouder naar vSphere 5.5.

Om het probleem af te vangen kun je een powered down instant recovery doen. Je kunt dan via de tijdelijk gemounte nfs datastore een regel aan de VM’s vmx file toevoegen.

ethernet0.checkMACAddress = "false"  

Hierna kun je een Quick Migration doen en de machine weer aanzetten.

In mijn geval gaf de Quick Migration weinig voortgang. Ik ging daarop op een andere manier te werk. Via de optie Veeam restore from Agent, Volume Restore, Export Disks heb ik de VMDK files van de machine eerst teruggehaald uit de backup.

Daarna maakte ik een nieuwe VM aan, waarbij ik de standaard aangemaakte disk verwijderde en de teruggehaalde existing disks toevoegde. Als netwerk kaart zette ik er een van het type VMXnet3 bij.

De SBS deed moeilijk bij het opstarten en ik moest inloggen met het active directory recovery account. Dit kwam omdat de DNS server niet reageerde, de netwerk configuratie was namelijk weg. Via CTRL-ALT-DEL riep ik een commond prompt aan. Start daarmee “msconfig” en haal eventueel het vinkje bij Safe-Mode weg.

Vervolgens start je “devmgmt.msc” om te controleren in de “Device Manager” of je de netwerk kaart nog moet enablen.

De netwerk kaart instellen doen we ook via de Command prompt. Achterhaal eerst de naam van de netwerk kaart:

netsh interface ipv4 show config

Vervolgens stel je het ip-adres subnet en gateway in voor de netwerk naam die je zojuist hebt achterhaald.

netsh interface ip set address name="Local Area Connection" static 192.168.13.9 255.255.255.0 192.168.13.1

Stel dan ook nog de DNS server in (een SBS dus localhost).

netsh interface ip set dns "Local Area Connection" static 127.0.0.1

Na een herstart werkte de SBS VM weer.