FTTH over vlan op wan interface van pfSense

Wanneer je een glasvezel internet verbinding afneemt via bijvoorbeeld XS4all, krijg je een PPPoE verbinding die over een vlan gaat. Bij een dergelijke verbinding krijg je een modem/router van je internet provider, maar waarom zou je je binden aan een Fritz!Box wanneer je al een pfSense op de plank hebt liggen.

Om een dergelijke verbinding te configureren dien je eerst het internet vlan van de provider te koppelen aan het wan-interface van je pfSense. Login op het web-gui en ga naar Interfaces > Assignments > Tabblad VLANs en klik daar op de knop ADD. Kies nu je wan-interface, vul je VLAN tag in en geef het een omschrijving mee.

Ga vervolgens naar Interfaces > Wan en kies bij IPv4 voor PPPoE en bij IPv6 voor none. Vul nu nog bij PPPoE configuration een username in, bijv xs4all@xs4all.nl en verzin een wachtwoord.