proxmox logo

Migreer van VMware vSphere naar PROXMOX VE

Met de veranderingen in pricing bij VMware na de overname door Broadcom overwegen veel partijen hun hypervisor. Een zeer voor de handliggende keuze is Microsoft Hyper-V maar er is ook nog PROXMOX.

Nu is er voor de laatste release een nieuwe import tool beschikbaar die inspeelt op het ontstane gat in de markt…

Na het installeren van de laatste PROXMOX VE ga je in het web interface naar updates. Indien je net als ik een PROXMOX host als test hebt gerealiseerd disable je daar de pve-enterprise repository en de ceph enterprise repository. Vervolgens voeg je via de add knop de pve-no-subscription en ceph-quincy toe.

Vervolgens klik je in het menu op updates en vervolgens refresh. Als de task-viewer aangeeft dat deze gereed is, sluit je deze en klik je op >_ Upgrade indien er updates staan. Wanneer van toepassing herstart je je host.

Open vervolgens een SSH sessie naar je host om de PVE ESXI Import Tools te installeren. Voor daarvoor het onderstaande commando uit.

apt install pve-esxi-import-tools -y

Met het draaien van de updates zijn de pve-esxi-import-tools reeds geïnstalleerd en er is geen nieuwere versie beschikbaar. Wanneer we nu in het PROXMOX web interface gaan naar Datacenter > Storage en we drukken op Add, hebben we daar de optie op een ESXi host toe te voegen.

Vul de inlog gegevens van je ESXi/vSPHERE machine in en vergeet niet een v te zetten bij Skip Certificate Verification.

(ik wilde eerst de test doen vanaf NEONLIPS, dat is Zei(t)Geist geworden). Na het uitvoeren van deze stap zie je onder je PROXMOX host een ESXi storage knopje. Deze bevat alle vmx files van je VMware host.

LET OP! Zet een VM uit voordat je deze gaat importeren.

Selecteer de vmx file van de guest vm die je wil migreren/importeren en klik vervolgens op de knop Import die beschikbaar is geworden.

In de pop-up die verschijnt kun je eventueel nog aanpassingen doorvoeren in de virtual hardware. Pas bij SCSI Controller VMware PVSCSI aan naar VirtIO SCSI. Daarna kun je de import actie starten.

En binnen no-time heb je je guest gemigreerd naar je PROXMOX host.